Antennesystem

Jeg har fiklet mye med antennene mine. Helt ærlig må jeg innrømme at det meste av mine selvbygde antenner har fungert usedvanlig - - - dårlig. Så det meste på mine qth´r er ferdig kjøpte antenner. Kan ikke helt se at det er billigere å bygge selv enn å handle dem ferdige heller.
Særlig trådantennene som jeg har kjøpt fra myAntennas.com er er jeg strålende fornøyd med. De er solide og er tut & kjør.

På mitt hjemme-QTH er det landlig, og tomten min er stor. Avstanden til nærmeste nabo er "passe" sett i forhold til forstyrrelser begge veier. Det er ender på antenner som har føttene sine inne hos naboene på begge sider av min fire mål store tomt.

Har en gittermast oppe. Den første vinteren var den 11 meter høy, men valgte å halvere den. Og jeg kan ikke si at jeg har observert dårligere signaler med lavere høyde. Dette er vanskelig å dokumentere, da forholdene endrer seg hele tiden. Kondisjonene som var vinteren 2017-18 kan jo ikke automatisk sammenlignes med nåværende forhold, men jeg kan ikke se den store forskjellen.

IMG_2128

Hjemme-QTH

I gittermasten er fødepunktet til en dipol kombinert 60m/80m - og en 160m dipol.
Har en vertikal 8010 i senter av masten. Ved siden av står det en Cushcraft R9.
En MFJ 1788x magloop er en artig liten tass som går kjempegodt.

Av antenner som ikke er med på bildet er en delta loop og en endefødet 8010 lenger oppe i skogen.

Alt går via fjernstyrt switch i masten - alle åtte tilkoblinger er i bruk.

Det betyr at jeg er operativ på det aller meste fra 160m til 6m. I alle fall på de båndene jeg har bruk for - og lov til å bruke.
Jeg har brukt RG-213 til alt av antenner. Det går fire coaxer ut fra shack, - og disse ligger beskyttet i plastslanger videre opp til gittermast og andre antenner for å unngå skader gjort av smågnagere og også av hjort.
Hvis man først kjøper dyre radioer og har bra antenner er det meningsløst å spare småpenger på elendige antennekabler.
Fra switch og opp til delta loopen er det 100 meter med fødekabel.


Antenner på andre QTH:

Hytta i Valdres
En W3Dzz gjør grovjobben, men har også en 8010 vertikal og diverse mobile provisoriske løsninger. En militær sveivemast er tilgjengelig.

Myksvoll:

En foldet dipol grunnet litt redusert plass. Har også testet med vertikalantenner og yo-yo.

Mobil

Diverse pisker på biltaket, men hovedsaklig en Diamond schrewdriver underveis.
I bobilen har jeg ikke antenner til å bruke på veien grunnet glassfiberkarroseriet. Men har med meg en tripod og teleskopmast (kjekt å ha når det ikke er høye trær)
Har diverse dipoler, yo-yo og en militær vertikal, samt "antennelauncher" til å få antennene opp i luften.

IMG_0419
Bobil og teleskopmast